Waarom je iDEAL wilt toevoegen aan je verhuur webshop
Door Michael van Helden 11 jun TipsSteeds meer verhuurders zien het belang van een online webshop. Je klanten kunnen direct je assortiment inzien en gemakkelijk direct een bestelling plaatsen.
Een groot voordeel is dat ze zo ook een bestelling kunnen plaatsen op momenten dat ze jou niet durven bellen. Denk aan laat op de avond of op een zondag. Als je aan particulieren verhuurd zijn dat juist vaak de momenten dat ze hier mee bezig zijn. Dat staat dus los van of je de telefoon wel of niet zou aannemen op die tijdstippen. Het gros gaat er van uit dat je als bedrijf dan toch niet opneemt en wil het gewoon direct zelf regelen.
De millennials, inmiddels ook al dertigers, zijn toch al minder van het bellen of mailen, maar meer van het snel zelf regelen. Die bestellen ook op Bol.com of Coolblue en stellen hun vakantie, inclusief vliegreis, zelf samen op Booking.com.
Deze groep is op deze sites ook al jaren gewend om direct met iDEAL af te rekenen. Ze hebben geen moeite met vooraf betalen, dus waarom zou je geen iDEAL aanbieden op je eigen verhuur webshop?
Voordelen van iDEAL
Wij merken dat we vaak meer moeite hebben om de eigenaar van het verhuurbedrijf te overtuigen van het nut van iDEAL, dan dat je zijn klanten moet overtuigen. Je klanten zijn er klaar voor. Ze zijn het al gewend, en verwachten het vaak ook gewoon.
Als jij al jaren werkt met achteraf betalen moet bij jou waarschijnlijk nog wel even de knop om.
iDEAL is goed voor je Cashflow
Als je iDEAL toevoegt, dan zal je merken dat dat je cashflow ten goede komt. Je ontvangt je geld gewoon veel eerder. Ik sprak een middelgroot attractieverhuurbedrijf. Die had in het seizoen gemiddeld zo’n 40.000 euro aan openstaande facturen. Er werd regelmatig wat betaald, maar er kwamen ook weer nieuwe openstaande facturen bij.
Later is deze verhuurder overgestapt op een online verhuur webshop van Rentpro met een verplichting voor zijn klanten om een bestelling direct online met iDEAL af te rekenen. Het daaropvolgende seizoen stond er nog maximaal 10.000 open gedurende het seizoen. Dat betekent dat hij dus structureel 30.000 euro meer beschikbaar had in zijn bedrijf. Daar kun je best wat leuke dingen voor doen.
De reden dat er toch nog wat openstond, komt omdat hij voor grotere evenementen uitgebreide offertes samenstelt via zijn Rentpro systeem. Bepaalde klanten geeft hij zo alsnog de mogelijkheid om achteraf via factuur te betalen. Bijvoorbeeld bij bestellingen vanuit een gemeente.
Overigens kunnen deze offertes ook gewoon via de Rentpro webshop bevestigd worden. Per klant kun je aangeven of deze klant dan alsnog op factuur (in plaats van iDEAL) mag bestellen. Daarnaast kun je deze klanten ook een standaard korting geven en/of laten bestellen, zonder dat ze borg hoeven te betalen. De klant hoeft alleen maar in te loggen en ziet zo zijn eigen privileges. Zo kun je je echt belangrijke klanten een meerwaarde bieden, ook als ze via je online webshop bestellen.
Minder administratie
Naast een betere cashflow betekent het ook minder administratie. Nadat een klant online zijn bestelling heeft geplaatst en met iDEAL heeft afgerekend, kan het Rentpro systeem automatisch een PDF factuur genereren en per mail toesturen. Hier hoef je dus zelf niets voor te doen.
Niet meer achter je geld aan zitten
Het geld staat al op je rekening, voordat je überhaupt je producten uitgeleverd hebt. Hoe leuk is dat. Bijkomend voordeel is dat je dan achteraf niet meer achter je geld aan hoeft te zitten. Ik word in ieder geval behoorlijk chagrijnig van het moeten nabellen van openstaande facturen.
Je staat sterker bij annuleringen
Mocht een klant alsnog zijn bestelling willen annuleren, dan sta je veel sterker als er al vooruit is betaald. Je klant wil bij voorkeur namelijk zijn geld terug.
Ik hoor terug van klanten dat ze voorheen wel eens meemaakte dat producten niet afgehaald werden of nog vervelender, dat ze producten op locatie afleverde en dat er doodleuk verteld werd dat het niet meer nodig was. Dan mag je dus met je spullen weer terug naar de zaak. Die spullen heb je niet aan iemand anders kunnen verhuren, en zie nog maar eens dat die klant (een deel van) de huursom betaald.
Als er vooruit met iDEAL betaald is, dan stop je dit soort gedrag. Je klant laat nu op tijd weten als het niet doorgaat, in de hoop dat hij nog (een deel van) zijn huursom terug kan krijgen. Dit heb je natuurlijk goed afgedekt in je algemene voorwaarden. Aan jou de keuze hoe klantvriendelijk je hier mee om wil gaan. Maar in plaats van zeuren over geld, en het lot in de welwillendheid van je klant leggen, sta je veel sterker. Je kunt je zakelijk opstellen en het geld houden, of je kunt klantvriendelijk zijn, voorstellen om de bestelling te verplaatsen of (een deel) alsnog terug te betalen.
Bezwaren van iDEAL
Ik hoor nog wel eens wat bezwaren wanneer ik het heb over iDEAL toevoegen aan een verhuur webwinkel. Het lijkt me goed om de meest gehoorde bezwaren even te benoemen:
Bestelling wordt aangepast
‘Ja, maar wat als de bestelling nou na het plaatsen veranderd? Dan klopt het bedrag wat er betaald is niet meer en moet je alsnog geld gaan verrekenen.’
Vraag je allereerst af hoe erg dit is en hoeveel administratietijd je dit kost. Ik zou zeggen: als je werkt met een systeem waarbij je de wijzigingen heel gemakkelijk kunt doorvoeren en waarbij automatisch credit of debet nota’s aangemaakt worden, stelt het niet zo veel voor.
Als je deze facturen ook nog eens gemakkelijk per mail kunt versturen waarbij wederom een iDEAL betaallink is opgenomen, dan lijkt mij dit geen serieus bezwaar. Aan jou de keuze om dan alsnog de factuur toe te sturen op de laatste dag van de verhuurperiode (dan weet je dat er echt niets meer verandert) en met de klant af te stemmen hoe ze dit die dag betalen. Dat kan dan met iDEAL, of wellicht met een pinautomaat bij de chauffeur tijdens het ophalen.
Het belangrijkste is dat de klant het grootste deel van de betaling al gedaan heeft en daarmee zijn commitment heeft afgegeven.
We werken met borg
Als je met borg werkt, heb je meerdere keuzes. Je kunt de borg in de webwinkel verwerken en deze ook met iDEAL laten afrekenen. Denk aan een borg per product (al dan niet met een maximum), een percentage over je omzet of een vaste borg per order.
Als je de borg vooruit laat betalen, heb je daarna de vrijheid om nog wat extra’s te verrekenen bij terugkomst van je product. Denk hierbij aan verbruiksartikelen, benzine (bij een machine) of een eventuele schade.
Je kunt dan afspreken dat je het restant (borg minus te verrekenen bedragen) binnen twee werkdagen terugstort op de rekening waarmee betaald is. Dit kan namelijk heel gemakkelijk via de iDEAL provider.
Je kunt de borg ook buiten de online betaling houden en bijvoorbeeld bij afhalen (of brengen) van je producten laten afrekenen. Dit kan dan bijvoorbeeld met pin of credit-card.
Mijn klanten gaan niet met iDEAL betalen
Hoe zeker weet je dit? Vaak wordt dit heel stellig gebracht, maar blijkt het in de praktijk niet te kloppen.
Er zijn zeker uitzonderingen waarbij er niet zo snel met iDEAL betaald wordt. Maar die zijn minder groot dan je denkt. In de regel zullen particulieren sneller met iDEAL betalen, dan corporate klanten. Ik noem het bewust een corporate klant, want bij een gemiddeld MKB bedrijf ligt ook gewoon een bankpas en identifier naast de PC.
Met een corporate klant bedoel ik bijvoorbeeld een werknemer van bijvoorbeeld de Rabobank. Die werknemer plaatst dan de bestelling en de betaling wordt verricht door een andere collega van een andere afdeling, terwijl de goedkeuring door haar baas moet gebeuren. Als de meeste klanten hier uit bestaan, dan is iDEAL wellicht niet de beste keuze.
Overigens zien we dat de grootte van de bedragen die met iDEAL betaald worden steeds meer toenemen. Dat geeft aan dat het vertrouwen toeneemt.
Vaak gaat het om een combinatie van type klanten. In dat geval adviseer ik vaak om in ieder geval iDEAL toe te voegen als een van de betaalmethoden. Je zult verbaast staan hoe vaak deze betaalmethode uiteindelijk gebruikt wordt. Waarschijnlijk ook door klanten waar je het in eerste instantie niet van verwacht en ook voor bedragen waar je het wellicht niet van verwacht.
En laten we voorop stellen dat het nooit kwaad kan om een extra betaalmethode aan te bieden, zelfs als het merendeel van je klanten er niet voor kiest.
Hoe kunnen we je helpen?
We kunnen je op verschillende manieren helpen:
- Advies geven om meer uit je verhuurwebsite te halen
- Een verhuur webwinkel leveren
- Verhuur software leveren
Meer omzet op je verhuurwebsite.
Ontvang gratis het e-book
"17 missers die het succes van je verhuurwebsite in de weg
staan".
Plus: elke maand handige tips voor je verhuurwebsite per mail.